Nový web, lepší web?

Město oznámilo modernizaci oficiálních internetových stránek. K tvorbě webových prezentací mám velmi blízko, a proto jsem neváhal položit pár otázek a projít všechny stávající informace. Bohužel to vypadá zatím tak, že se můžeme těšit na modernizaci za více než 100 tisíc Kč, která má navíc zpoždění.

web_cesbrod

Dne 19. 10. jsem odeslal email s otázkami PR manažerce města, Kristýně Šílové, a starostovi Jakubu Nekolnému. Odpovědi jsem se však dočkal až 7. 11. kvůli dovolené PR manažerky trvající skoro tři týdny. Odpověď nebyla dostačující, spíše stručná.

Zazněl však fakt, že celková cena za nový web je 85 500 Kč bez DPH. Také, že aktivní spolupráce začala na modernizaci již v srpnu a jde o „redesign a modernizaci stávajících webových stránek“. S tímto mailem jsem se nespokojil a žádal vysvětlení některých věcí včetně obhajoby rozpočtu a projektové dokumentace k projektu.

Odpověď jsem dostal od zpracovatele, firmy GlobalDAT a.s. Znovu stručně a nejasně.

Celkově jsem se tedy dozvěděl toto:

  • Modernizace webu byla nabídnuta zpracovateli původních stránek.
  • Celý projekt byl ohodnocen na 85 500 Kč bez DPH, tedy výsledná cena webu je 103 455 Kč včetně DPH.
  • Změny budou především v grafické části, dále pak i v administrační. Novinkou bude propojení webu s Facebookem.
  • Nebyla vytvořena projektová dokumentace a je k dispozici pouze zadání, které rozhodně nelze brát vážně.
  • Zadavatel (Město) nemá úplně jasno v tom, co chce, má chtít a co dostal.

Ostrá debata

Díky této emailové komunikaci se na městském webu objevily první informace o novinkách na prezentace www.cesbrod.cz. Lidé se konečně dozvěděli více.

U článku, který byl ostře sledován mnohými návštěvníky, se strhla debata jasně ukazující, že lidé buď nový web nechtějí, anebo mají námitky proti příliš vysoké ceně. Dokonce to dospělo do fáze, že mnohé příspěvky obdržely maximální počet negativních hodnocení. Příspěvky od tajemníka města, pana Kašpara, tak byly skryty ve výpisu, protože namísto původního obsahu u nich zůstal text **„Tento příspěvek byl čtenáři označen jako brak“. **

Hodně, málo, lepší, horší…

Zadání na nový web je nekonkrétní a plné slovíček typu „moderní, zjednodušený, propracovaný“. Celý seznam požadavků má pouhých osm bodů o průměrně třech slovech. Působí dojmem nedopracovaného dokumentu. Chybí podrobný seznam funkčních a nefunkčních požadavků na web.

Ze stručného zadání byla vytvořena cenová nabídka. Hned na prvním řádku se dozvídáme, že bude městu implementován nový redakční systém zcela zdarma. Druhý řádek nám však říká, že nebude zdarma, ale za částku 5 000 Kč. Trnem v oku jsou však položky „grafický návrh prezentace“ za 20 000 Kč bez DPH a „Návrh nových vzhledů a funkčnosti v redakčním systému“ za 40 000 Kč bez DPH. V druhém bodě je zahrnuta například integrace Facebooku či nová fotogalerie či propracovanější mapy. Tento bod představuje téměř polovinu celkové ceny, přesto je velmi obecný a není zřejmé, co vše v sobě zahrnuje.

Výsledek

Testovací verze nebyla zcela odladěna, přesto jsem závažnější problém nenašel. Grafika působí barevněji, vše je laděno do velkých barevných bloků. Pocit modernosti zde funguje, zato ztrácím pocit, že se nacházím na webu města.

Oficiální zadání zní: „Hlavním důvodem modernizace webových stránek Města Český Brod je překonaný vzhled, větší náročnost na rozlišení a celkový vývoj technologie. Cílem modernizace je udržet staré a získat nové zákazníky a zároveň vytvořit web, který by byl vzhledově poutavý, snadno dostupný, zjednodušený, integrovaný s facebookem, lehce použitelný a přístupný i pro starší uživatele.“

Vzhled je dle mého názoru lepší, ale nikoliv praktičtější. Rozhodně nemohu souhlasit s větší přehledností stránek. Náročnost na rozlišení se ve výsledku projevila tak, že byla vytvořena osekaná verze pro mobilní zařízení a pro notebooky není viditelný obsah pod nejvíce důležitými informacemi v hlavičce webu.
O jejich důležitosti si také dovoluji pochybovat.

Spuštěn nový web

V sobotu 23. 11. 2013 byl nový design, a vlastně i web, nasazen do ostrého provozu. Zkoumal jsem dále. Mnohokrát zaznělo, že web bude HTML5 validní a psán v tomto jazyce. Pravda je však ta, že web HTML5 nevyužívá, je tak pouze specifikován. Což je škoda.

Nová grafika je krokem vpřed, ačkoliv se v novém menu zatím ztrácím a barvy jsou až moc křiklavé. Šablony fungují, překlopení obsahu proběhlo v pořádku. Celkový prvotní dojem z nového webu mám spíše pozitivní, ale s několika výhradami. Například v rámci redesignu nebyl nikterak řešen obsah webu. Ten zůstal stejný. Web je jinak graficky pojatý, ve výsledku však není jednoznačně lepší a přehlednější.

Posledním bodem zadání bylo lepší zacílení na starší uživatele. Integrace s Facebookem, snaha o odříznutí prohlížeče Internet Explorer 7.0 a nový design tomu však nepomáhají.

Takže jak?

Nové oficiální stránky města se v jistých ohledech skutečně zlepšily. Částka za modernizaci je velká, ale dá se obhájit. Problém však vidím v tom, že se Město ani nepokusilo sehnat alternativu, poptat například úplně nový systém s možností ročních plateb či se nesnažilo zjistit možné úspory na modernizaci. Jistě bychom našli položky, které se zdají být zbytečné, protože původní byly dostačující.

Jsem přesvědčen, že stejného výsledku by Město dosáhlo za méně peněz, popř. za stotisícovou částku mohlo získat komplexnější úpravy s lepším poměrem cena / výkon.

Uvidíme, jak web obstojí u vás, našich čtenářů, a u uživatelů stránek www.cesbrod.cz. Dejte nám vědět svůj názor!

Líbí se vám článek?

Google+