Koupání na vlastní nebezpečí

Léto a teplé počasí pomalu končí a lidé v Českém Brodě si opět nemohli odpočinout u koupaliště. Ne že by ve městě žádné nebylo. Je, ale jde o pusté a zdevastované místo. Mnoho let se uvažuje o dalších možnostech, co s pozemkem dál. A vypadá to, že se věci konečně pohnuly. Jaký je však zájem radních? Vyroste na místě nové hřiště pro fotbalisty? Bude snaha o obnovu koupaliště? Nebo bude finálním řešením hasičská nádrž s koupáním na vlastní nebezpečí?

cesky_brod_koupaliste

V Českém Brodě je koupaliště legendou. Naposledy fungovalo před více než deseti lety a od té doby je areál opuštěný a zarůstá plevelem. V roce 2010 se blýskalo na lepší časy, když město koupilo objekt od T.J. Sokol Český Brod. Byl vypracován projekt, který mluví o pořizovacích nákladech 105, resp. 82 milionech korun podle toho, zda by šlo o variantu nerezového, nebo železobetonového bazénu. Celá studie je volně ke stažení na webu města. Roční náklady byly spočítány zhruba na 3,8 milionu korun a zahrnovaly i mzdy pro dva pokladní, správce či plavčíky v hodnotě jednoho milionu Kč. „Na podobnou rekonstrukci není možné sehnat peníze z jakýchkoliv dotačních titulů a je nad finanční možnosti města,“ prohlásil tehdy na webových stránkách města starosta Jakub Nekolný. Částka byla skutečně vyšší než rozpočet města na rok a investovat tak vysoké prostředky do výstavby a provozu se zdálo neúnosné.

Otázkou je, zda tehdy radní pracovali s myšlenkou vypracovat realističtější a především skromnější projekt. Je neoddiskutovatelné, že koupaliště pro svůj provoz potřebuje čističku vody a drobné stavební úpravy. Co však již nepotřebuje (a v projektu s tím bylo počítáno), je parkoviště za čtyři miliony či skluzavky a masážní lůžka. Zabývalo se město vůbec otázkou snížení rozsahu projektu a tedy snížení ceny? Očividně ne, studie z roku 2010 leží v šuplíku a jediným reálným projektem, který leží v roce 2013 na stole, je Generel areálu Kutilky, který vypracoval TJ Slavoj Český Brod. A ten se k překvapení mnoha obyvatel města s využitím areálu koupaliště vyrovnává velmi svérázně.

Tři hřiště pro fotbalisty?

V roce 2012 byl vypracován Generel areálu Kutilky a celkově se začalo mluvit o možnostech zasypání bazénu a tvorby nového fotbalového hřiště. Fotbalisté by získali další tréninkovou plochu, v areálu by vznikl malý krytý a venkovní bazén, popř. hřiště pro plážový volejbal.

Na postup radnice se na webovém fóru města ozývá kritika. Na konci července starosta diskutujícím vzkázal, že by ještě letos v létě mohlo být koupaliště přeměněno na požární nádrž s koupáním na vlastní nebezpečí. Tato informace se koncem srpna potvrdila a již proběhly úklidové práce, příprava vrtu a přidání cedule informující občany, že se mohou koupat pouze na vlastní nebezpečí.

Co na to místostarosta Pavel Janík?

Můžete nám prosím sdělit, jaký je váš postoj vůči náhlé změně zničeného koupaliště na požární nádrž? Není to v rozporu s generelem Kutilka?
Na úvod bych chtěl podotknout, že koupaliště je majetkem Města Český Brod a tudíž je pouze na něm, co s areálem provede. Generel je běh na dlouhou trať, navíc jsme městu navrhli jednu z možností, jak zanedbaný prostor využít. Minimálně dva roky budeme s SK naplňovat Generel v rámci areálu TJ. Hasičská nádrž je pouze mezikrok města, než se rozhodne, co bude pak, to se uvidí. My (tedy TJ a SK) navíc máme v plánu malý krytý bazén u „Kutilky“, v rozporu to tedy není.

Toto řešení tedy berete spíše jako provizorní?
Určitě. Nyní mají lidé možnost se koupat u kempu na „Podviňáku“, kde jsou stejné podmínky, jako budou zde. Město se jistě bude snažit tento stav posunout dále či jinam.

Myslíte si tedy, že by se Město mělo zabývat rekonstrukcí koupaliště?
K řešení ve městě jsou mnohem závažnější věci, jakými jsou silnice ve správě města včetně chodníků, vodovodní síť, prostředí škol, kino či doprava. Koupaliště funguje jen několik měsíců, ale například silnice jsou v provozu pořád. Navíc není možné získat nyní žádnou dotaci na koupaliště a rekonstrukce je velmi nákladná záležitost, rozhodně nad finanční možnosti Města.

Nevypadá to, že byste byl zastáncem nového koupaliště.
Pokud byste si sestavil žebříček priorit a finančních možností města, tak jde o zbožné přání. Jako spoluautor Generelu a předseda TJ chci pro kulturní, sportovní a volnočasové aktivity stejné podmínky, ať už zařízení provozují nevládky či město. Má-li město ve svém rozpočtu tak malé finanční prostředky určené na uvedené aktivity nevládek a měly by skončit v koupališti, pak tedy nejsem zastáncem rekonstrukce stávajícího koupaliště. Daleko lepší se mi zdá v těchto místech vybudování multifunkčního areálu, který lze využívat celý rok. Generel budou financovat především TJ a SK. Město přislíbilo spoluúčast do 20 % nákladů.

Co na to starosta Jakub Nekolný?

Pane starosto, na fóru města zazněl váš příspěvek o vybudování hasičské nádrže. Jak to s tímto nápadem vypadá?
Jednáme s hasiči a vše nasvědčuje tomu, že velmi brzy bude nádrž v provozu. Již proběhl úklid a přípravy. Voda by se napustila z vrtu a koupání by bylo na vlastní nebezpečí. Nejsme schopni dodržet všechna hygienická minima, abychom s tím mohli udělat něco jiného. Takto budou mít lidé posekanou trávu, vodu a mobilní toalety. Myslím si, že s minimálními prostředky vybudujeme něco, co je rozhodně lepší, než zarostlé a zaplevelené koupaliště.

Je to tedy vize Města v problematice koupaliště?
Toto je spíše mezikrok, než bude rozhodnuto dále. Ale říkám si, proč koupaliště alespoň nějak nevyužít, když je tu ta možnost?

Generel areálu Kutilka měl s koupalištěm jiné plány, znamená to, že ho v tomto podporovat nebudete?
Město obecně Generel podporuje, ale přímo pomáháme nekonfliktním bodům, koupaliště mezi ně nepatří. Tvorbou hasičské nádrže se nevzdáváme žádné možnosti.

Nádrž bude tedy v provozu kdy? Jak bude voda čištěna?
Voda se čistit nebude, jen se vypustí a z místní studně znovu napustí. Společně s odborem životního prostředí prověřujeme i možnost zřízení kořenové čističky. Zkušebně bychom chtěli koupaliště naplnit vodou co nejdříve, ale plně v provozu bude nádrž až další sezónu.

Jinde to jde

Rada města má možnost poslat čitelný vzkaz svým voličům – vypsat nový projekt na renovaci koupaliště, tentokrát ovšem s reálnějšími požadavky. Podle odborníků, které redakce oslovila, by se rekonstrukce včetně technologií mohla vejít do 15 milionů a roční náklady pak řádově do 500 tisíc. To je mnohonásobně méně, než uváděla původní, přemrštěná studie. Má město snahu, aby se koupaliště ještě někdy otevřelo? Spokojí se s koupáním na vlastní nebezpečí?

Že to „lze“ dokazuje například dvanácti tisícová obec Tachov. Rozšíření bazénu zde bylo spolufinancováno Evropskou unií v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. Vyrostlo zde venkovní koupaliště stavěné na „zelené louce“. Celá stavba je v podobném rozsahu jako českobrodské koupaliště a stála méně než 60 miliónů. Na roční náklady si koupaliště vydělalo letos bohatě. Krom toho zde funguje krytý bazén i zimní stadión.

Téma koupaliště je, obzvláště v parném létě 2013, stejně žhavé jako v letech minulých.

Líbí se vám článek?

Google+