Kdo se uchází o naše hlasy

Pojďme se ve stručnosti podívat na jména uvedená pro komunální volby na oficiálních stránkách Českého statistického ú­řadu:

komunalni_volby_2014

Babišovo ANO 2011 sestavilo kandidátku z 21 jmen. Na prvních místech jejich seznamu figurují samozřejmě členové strany, kteří jsou v případě letošních komunálních voleb čtyři. Dalších 17 jmen figuruje na kandidátce jako bezpartijních. Jedničkou je Gabriela Borovská (43), za ní jsou pak seřazeni Václav Hájek (57), Jaroslav Sýkora (64) a Karel Svoboda (49). Nejmladším kandidátem je čtyřiadvacetiletý Jiří Portl na 14. místě, nejstarším Karel Šimůnek (69).

Také ČESKOBROĎÁK SNK nasadilo pro komunální volby plnou kandidátku, tj. 21 jmen. Jde o nestranické kandidáty s výjimkou Evžena Pospíšila na 15. místě, člena ČSSD. Na prvních třech místech jsou sestupně seřazeni Jiří Havlíček (34), Metoděj Málek (33) a Jaroslav Petrásek (48). Nejmladší kandidátkou je na pátém místě šestadvacetiletá Lucie Šmejkalová, nejstarším na místě šestém jednasedmdesátiletý Jaroslav Kokeš.

KDU – ČSL sice nemá přímo jako politická strana v současném zastupitelstvu zastoupení, do bojů o křesla však posílá také kompletní kandidátku. Pouze tři uchazeči jsou členy této politické strany, jinak jde o nestraníky. Jedničkou je dvaapadesátiletý Jan Přikryl, současnýzastupitel (zvolený za Koalici pro Český Brod). Stejné je to také u dvojky, resp. trojky letošní kandidátky KDU – ČSL. Třicetiletý Pavel Štěpán a devětadvacetiletý Vladimír Jakub Mrvík sedí v zastupitelstvu za Koalici pro Český Brod. Nejmladší kandidátkou je teprve osmnáctiletá Klára Šarochová na 12. místě, která je zároveň vůbec nejmladší ze všech 173 kandidátů, z nichž budeme moci letos vybírat. Narozdíl od nepsaného pravidla nasazovat na přední příčky členy politické strany na úkor nestraníků se objevuje první kmenový člen KDU – ČSL až na šestém místě. Je jím tajemník městského úřadu Aleš Kašpar (46).

Komunistická strana Čech a Moravy nabízí svým voličům také 21 jmen, z nichž dvanáct je členy strany a devět dalších figuruje na kandidátce jako bezpartijní. Jedničkou je současný zastupitel Václav Korec (70), následovaný Borisem Podhorským (43) a Jiřím Papouškem (45). Nejmladší kandidátkou je za komunisty osmatřicetiletá Markéta Podhorská, která figuruje na 7. místě. Nejstarší kandidátkou je na 14. místě Hana Houžvičková (74).

Celkem jedenáct jmen na plně obsazené kandidátce Občanské demokratické strany je současně členy bývalé vládní strany. Zatím sedí v zastupitelstvu pět zástupců zvolených za tuto stranu. Lídrem je úřadující starosta Jakub Nekolný (43), následovaný dvaapadesátiletou Janou Forstovou. Ta se v minulých volbách probojovala do zastupitelstva v barvách TOP 09, letos kandiduje za ODS jako „dvojka“, není však členkou této strany. Trojkou je člen ODS Martin Vlasák, čtyřkou Renata Rahmová (51) a pětkou bývalý starosta Jaromír Fischer (69). Všichni jmenovaní mají s řízením města zkušenosti ze současnosti a minulosti. Nejmladším kandidátem je na 13. místě pětadvacetiletý Petr Holeček, nejstarším pak důchodce Zdeněk Škorpil (84) na posledním místě kandidátky. Ten je současně vůbec nejstarším kandidátem ze všech 173 jmen pro letošní volby.

Uskupení SNK – Zájmy Českého Brodu nabízí 21 jmen, z nichž nikdo není členem žádné politické strany. Lídrem je Pavel Janík (62), dále Jana Kulhánková (51) a František Janík (66). Všichni tři sedí v zastupitelstvu již nyní. Šestatřicet let, tolik je dvěma nejmladším uchazečům o místo zastupitele na kandidátce nezávislých kandidátů – jsou jimi Pavel Píša a Tereza Nývltová na 12., resp. 18. místě. Nejstarším kandidátem je Karel Sommer (73), jenž figuruje na 9. místě kandidátky.

Strana svobodných občanů (Svobodní) sestavila kandidátku o pěti jménech, z nichž pouze jednička na kandidátce, Miroslav Šaroch (40), je členem této politické strany. Na druhém místě figuruje osmatřicetiletý Milan Majer, trojkou je Lukáš Litera (32), zároveň nejmladší jméno na kandidátce. Nejstarším kandidátem je v tomto případě Miroslav Urban (62).

TOP 09 nasazuje plnou kandidátku, tj. 21 jmen. Jen tři z nich jsou však členy této strany – Tomáš Klinecký (34) jako lídr kandidátky, Miroslav Řídký (65) figuruje na 2. místě, třetím straníkem je Jan Schleif (26), který však zůstává až na 14. místě. Trojkou na kandidátce je Jana Kratochvílová (43), která však není členkou strany. Nejmladšími kandidáty jsou šestadvacetiletí Lukáš Svíčka a již zmiňovaný Jan Schleif. Nejstarší kandidátkou je na 18. místě šestašedesátiletá důchodkyně Jana Drbohlavová.

Volba pro město je poslední z devíti politických stran a uskupení, které odevzdaly kandidátky. Nabízí plný počet, tj. 21 jmen a ve všech případech jde o nestraníky. Lídrem je Pavel Vojtěch Traurig (34), dvojkou Luboš Adam (56) a trojkou Jan Firbas (52). Nejmladším kandidátem je devětadvacetiletý Jan Boháček na 12. místě, nejstarší kandidátkou pak Marta Lupoměská (71).

Líbí se vám článek?

Google+